Interview met Maarten

Interview met Maarten

Interview met Maarten de Bruin

door Edith Kalmeijer

7 september 2015

Maarten houdt niet van voetbal – terwijl bijna heel Nederland aan de buis gekluisterd is voor een wedstrijd van het Nederlands elftal, ben ik bij Maarten thuis voor het interview. Maarten woont met zijn vrouw, twee kinderen en een hond in een leuke wijk, vlakbij het bos. Hij werkt vanuit huis, omdat hij zijn eigen bedrijf heeft. Maarten is grafisch ontwerper, illustrator en ook karikaturist.
Maarten is in contact gekomen met de ruilhandel via de Oosterhoutse Agenda, die hij samen met een tekstschrijver een aantal jaren heeft gemaakt. Twee jaar geleden was één van de pagina’s helemaal gewijd aan de ruilhandel. De contacten met Rob hebben ertoe geleid dat hij lid is geworden.
Maarten: “Ik ben nu een jaar lid, en heb nog niet zoveel geruild. Na een half jaar heb ik mijn profiel opgepoetst, waardoor ik nu beter te vinden ben. Ik kan veel bieden. Omdat ik lang ben, kun je mij altijd vragen om lampen in te draaien of zo. Verder heb ik een tijdje bij Thebe gewerkt als hulp in de huishouding, dus vraag mij ook gerust voor dat soort klusjes.
Werken in de tuin maakt mij blij, ook daarvoor ben ik je man! Ik heb al wel een rozenstruik verplaatst bij iemand, en daarvoor een stuk van het terras weggehaald. Ik zou ook gaan straten, maar daarvoor hadden ze toch liever een vakman.
Hartstikke leuk dat je dan Keetjes krijgt om te besteden.
Zelf zou ik graag willen dat iemand bij ons in de kruipruimte zou willen komen kijken naar het riool (zelf pas ik daar niet in), en ook de dakgoot verdient aandacht, die lekt namelijk.”
Maarten vindt de ruilhandel een goed alternatief voor mensen die niet veel te besteden hebben, en ook vindt hij dat het de gemeenschapszin nieuw leven inblaast. In zijn bedrijf ruilt Maarten ook, bartelen heet dat. Zo heeft hij een logo ontworpen in ruil voor het maken van een website. Zijn nieuwe site wordt www.maartendebruin.com . Ook komt er een aparte website, www.begrijphet.nu , waarmee hij verhalen van mensen in beelden wil omzetten, zodat ze beter begrepen worden. Hij heeft hiermee al ervaring opgedaan bij Coca Cola, waar hij alle huisregels heeft omgezet in beelden, zodat ze voor iedereen begrijpelijk zijn, ook al kun je geen Nederlands of Engels lezen.
Maarten: “Het is een leuk clubje mensen bij de ruilhandel – wél veel ouderen over het algemeen. Hoe zou je jongeren erbij kunnen betrekken? Die zijn ook wel actief, maar meer via internet. Je zou een aparte kring voor jongeren kunnen opzetten, en met veel inspanningen zou dat best lukken.” Maarten: “ik ken veel mensen bij de ruilhandel, doordat ik natuurlijk de Oosterhoutse agenda heb gemaakt, en ik veel bij netwerkclubs kom. Ik ben pas 2 keer naar de clubavond geweest, en naar de kerstlunch.” Op de vraag welke spullen of diensten hij zou kunnen gebruiken, zegt Maarten dat hij ook een keer naar het Repair Café wil, bijv. met een dvd-recorder die nu op zolder stof staat te verzamelen. Ook voor zijn bedrijf zou hij wel hulp willen bij administratie, structureren en het organiseren van e.e.a. Verder is hij bezig met het positioneren van zijn bedrijf, en wil hij meer met social media gaan doen.

Wat Maarten mist bij de ruilhandel is echte vakmensen, zoals een loodgieter of een timmerman. Hij snapt heel goed dat dat ook best moeilijk is. “Zelf ben ik ook een professional. Als iemand van mij een ontwerp wil, hoeveel Keetjes moet ik dan vragen? Er zit nogal een verschil tussen 600 euro en 20 Keetjes. Dat is wel een dilemma bij het ruilen. Misschien kan daar ook een aparte ruilkring voor komen, waar mensen vergelijkbare diensten onderling kunnen ruilen, een beetje als bartelen. Mooi vraagstuk voor de ruilhandel?”
Wat Maarten mist bij de ruilhandel is echte vakmensen, zoals een loodgieter of een timmerman. Hij snapt heel goed dat dat ook best moeilijk is. “Zelf ben ik ook een professional. Als iemand van mij een ontwerp wil, hoeveel Keetjes moet ik dan vragen? Er zit nogal een verschil tussen 600 euro en 20 Keetjes. Dat is wel een dilemma bij het ruilen. Misschien kan daar ook een aparte ruilkring voor komen, waar mensen vergelijkbare diensten onderling kunnen ruilen, een beetje als bartelen. Mooi vraagstuk voor de ruilhandel?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *