Martine interviewt…José

In november mocht ik José van Haasteren (159) interviewen. José is een aantal jaar geleden vanuit Breda in Oosterhout komen wonen,  ze was toen lid van Ruilhandel Breda. Na de verhuizing is ze lid geworden van Ruilhandel Oosterhout, omdat ze graag wat mensen in Oosterhout wilde leren kennen, en omdat ze ruilhandel een heel mooi systeem vindt om zonder geld diensten te ruilen.

José is een heel sportieve vrouw; ze geeft op een vaste locatie in Breda Dames conditietraining, Qi Gong,  en dansexpressie en T’ai Chi voor vergevorderden. In Oosterhout geeft ze Damesconditie op muziek in Strijen voor het E.O.C. Ze fietst en wandelt ook graag. Daarnaast past ze donderdags op haar 2 kleinkinderen, dat doet ze met heel veel liefde en plezier.

Ik was heel benieuwd naar T’ai Chi, ik had er al van gehoord, en dit was mijn kans om kennis te maken Tai Chi!  Tai Chi is een van oorsprong Chinese verdedigingskunst, die bij José beoefend wordt als dansende meditatie. Het bevordert je gezondheid; het maakt je ontspannen, je ademt bewust, diep en rustig. José leerde mij een basisoefening: de Waterlelie.

De schoenen gingen uit, losjes staan met de voeten in contact met de vloer…. Eerst een warming up; het lichaam lekker los maken, zwaaien met de armen, naar links, naar rechts, de armen draaien om je lichaam heen. Bij de oefening De Waterlelie benader je de kwaliteiten van de lotus. je beweegt heerlijk rustig, alsof je in het water drijft, vanaf de bodem groei je langzaam maar zeker naar het wateroppervlak, en je bloem gaat open, je bent hier en nu, je mag er zijn zoals je bent.

Na een aantal herhalingen was ik helemaal zen! Deze oefening kan ik nu zelf thuis doen, om even lekker helemaal te ontspannen. Binnenkort ga ik weer terug naar Jose om meer Tai Chi en Qi Gong oefeningen te leren. 

Op de Ruilhandelpagina heeft José een aantal advertenties staan. Ze zoekt een speciaal soort hometrainer die ze een graag een paar maandjes wil lenen, tijdens revalidatie na een operatie. José geeft ook heerlijke ontspannings-en sportmassages bij haar thuis, of desgewenst bij jou thuis, in overleg. Er is ook een meditatie groepje van (De Verbinding )in deze regio actief; heb je interesse? dan kun je je aanmelden via Jose.

José doet ook heel leuk vrijwilligerswerk voor IVN, ze gaat op pad met basisschoolkinderen van groep 5 en 6. Tijdens deze educatieve natuurwandeling door het bos Het Bewaarde Land in Tilburg krijgen de kinderen diverse leuke doe-opdrachtjes zoals diertjes en planten herkennen. Kinderen vinden dit superleuk, en spelenderwijs raken ze geinteresseerd in de natuur en het dierenrijk. Lijkt het jou ook leuk om kinderen binnen het Bewaarde land te begeleiden? IVN zoekt nog vrijwilligers! Je kunt José bellen voor meer informatie.

José heeft via Ruilhandel ook andere mensen geholpen met bijvoorbeeld tuinklusjes, massages geven, Tai chi les geven. Ze biedt ook aan om op huisdieren te passen of een wandeling met je hond te maken als je zelf eens een dagje weg bent of veel werkt. Ze kan goed met honden omgaan ,vroeger had ze zelf een hond. Eenmaal per maand organiseert ze een boswandeling in Landgoed Oosterheide, volgend jaar wil ze daar weer mee starten. Heb jij ook zin om komend voorjaar lekker even te ontspannen samen met José, of gezellig in een klein groepje?

Zelf vraag ze ook weleens hulp via Ruilhandel; er zijn klusjes in huis gedaan zoals electra en apparatuur aansluiten, ze heeft hulp met de computer gehad,  en haar wasmachine is een keer gerepareerd door een lid van Ruilhandel. Midden december krijgt José een heup operatie, ze moet minimaal 3 maanden revalideren. Ze zoekt daarom per direct iemand die haar kan helpen in de huishouding, met name bukwerk en de vloer schoonhouden. Omdat ze de eerste periode veel aan huis gebonden is lijkt het haar leuk om af en toe bezoek te krijgen , een beetje kletsen, en ze vindt bordspellen ook erg leuk om samen te doen.

De massages kan ze wel gewoon blijven doen. Heb je interesse? Kijk even bij José d’r advertenties, lidnummer 159,  of bel haar even (telefoonnummer in haar besloten profiel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *