Martine interviewt… Peggy

Onlangs ben ik bij ons lid Peggy Meewis langs geweest voor een interview, met daaraan voorafgaande een heerlijke, ontspannende voetreflexmassage.
Peggy is lid van Ruilhandel Oosterhout sinds 2019. Het sprak haar enorm aan dat je diensten en goederen kunt ruilen door middel van Keetjes.

Peggy heeft een prachtige praktijk aan huis, waar ze diverse soorten lichaamsmassages, voetreflexmassage, Tuina massage en voedingsadviezen geeft. Peggy heeft vele opleidingen en cursussen gevolgd, waaronder ook Chinese Geneeskunde. Na het in kaart brengen van de oorzaak van de belemmerende klachten kan Peggy helpen om met natuurlijke middelden en/of massage weer in balans te komen, waardoor je je weer fit en klachtenvrij voelt. Peggy’s motto is dan ook: “Verander jouw klacht in kracht!”

Voor het volledige aanbod van Peggy kun je kijken op de website van Peggy: www.be-leef.eu

Peggy heeft op Cyclos 2 advertenties:

 1. Voetreflexmassage van 40 minuten met vooraf een heerlijk voetenbad met etherische olie naar keuze.
  Voetreflex Plus® massage is een zeer ontspannende en effectieve massage, waarbij voeten en onderbenen gemasseerd worden. Die krijgen vaak wat weinig aandacht, maar zijn erg belangrijk in je dagelijks leven. Ook als je “veel in je hoofd zit” kan Voetreflex Plus® massage je weer helpen eruit te komen. Het is verbazingwekkend welk effect voetreflexmassage op je heeft!
  Blokkades in je lichaam worden opgeruimd en de energiestroom komt weer op gang.
  Bekijk de advertentie op Cyclos , en maak ook een afspraak voor een heerlijke voetreflex massage!
 2. Schoonheidsbehandeling.
  Peggy biedt een volledige schoonheidsbehandeling voor het gezicht aan. Ook die kennis heeft ze in huis! Neem je eigen schoonheidsproducten mee (reinigingsmiddel, scrub, lotion, masker en crème) en je wordt in de watten gelegd! Even lekker helemaal ontspannen…

Peggy is een heel actief lid binnen Ruilhandel Oosterhout. Ze slaat bijna geen ontmoetingsavond over. En als er iets te doen is, is ze erbij! Ze maakt ook veel gebruik van het aanbod van andere leden. Zo heeft ze gitaarlessen gevolgd bij Theo en zanglessen bij Hanke. Met een ander lid is ze wezen kamperen en met weer een ander lid is ze samen een biologische moestuin begonnen.

Peggy is heel blij met Ruilhandel!

Martine van Loo
januari 2023

Martine interviewt… Renée

In januari 2022 heb ik weer een lid van Ruilhandel Oosterhout mogen interviewen. Deze keer ben ik naar ons lid Renée Bos (191) gegaan, waar ik verwelkomd werd bij een warm haardvuurtje met een heerlijke kop thee en lekkere chocolaatjes.

Renée Bos bij de open haard

Renée woont in de Beemdenbuurt in Oosterhout samen met haar partner, tienerzoons Rik en Tijn en 2 schattige katten. In 2019 is ze lid geworden van Ruilhandel Oosterhout, nadat ze toevallig de website tegenkwam op internet. Het sprak haar meteen aan, want deze manier van ruilen leek haar wel leuk en was benieuwd naar wat men aanbiedt om te ruilen. Op de ontmoetingsavonden kwam ze al snel leuke leden tegen waar ze geregeld mee gaat wandelen, hardlopen of samen kringloopwinkels bezoekt. Ook heeft ze een paar keer een heerlijke Poolse maaltijd opgehaald bij een van onze leden.

Renée heeft ook andere leden geholpen met onder meer haren verven, highlights zetten, sorteren en ordenen van spullen, etc. Vorig jaar stond ze op onze supergezellige kledingruilavond in het Activiteitencentrum Dommelbergen en op de cadeauruilavond in De Bunthoef. Ze heeft daarmee veel Keetjes verdiend en ze heeft ook met andere leden leuke dingen geruild.

Saar aan huis

In december is Renée begonnen voor Saar Aan Huis. Deze organisatie is opgericht om oudere mensen wat extra ondersteuning en aandacht te bieden naast de basisverzorging die ze al krijgen. Renée gaat een keer in de week op bezoek bij een meneer van 98 jaar. Ze helpt hem met zijn kasten te ordenen en ze kletsen wat onder het genot van een kopje thee. Een paar keer in het weekend gaat ze naar een dame van 95 om voor haar een ontbijtje te maken en ’s avonds haar eten op te warmen. Ze maken samen een klein ommetje en Renée houdt haar gezelschap.

Advertenties

Renée heeft op Cyclos diverse advertenties staan:

 1. Heel veel kleding, van maat 36 t/m 46 en kinderkleding. (Een keer per week kun je eventueel met een klein groepje komen kijken. De kleding is zo goed als nieuw en er zit zelfs kleding bij waar de prijskaartjes nog aan hangen!)
 2. Haren verven (Naar de kapper om je haren te laten verven? Niet nodig! Renée heeft ervaring genoeg om jouw haren een mooi nieuw kleurtje te geven. Haar op één lengte knippen of een stukje van je pony af… voor Renée geen probleem. Ze knipt het haar van haar eigen jongens al van kleins af aan zelf.)
 3. Highlights zetten (Highlights zijn blonde stroken in je haar. Dit is een secuur werkje wat je beter kunt laten doen. Renée kan dit heel goed!)

Meer advertenties kun je op Cyclos onder haar lidnummer 191 zien.

Ketting kledingruil

Binnen Oosterhout bestaan er sinds vorig jaar heel leuke ruilkettingen. Renée heeft nadat ze deelneemster is geworden van de dameskledingkettingruil in november 2 kinderkledingkettingen opgezet. In de maten “baby t/m 110” en “116 t/m tiener”. Ze zet zich met veel enthousiasme in voor de verschillende kettingen en werkt samen met de andere beheerders. Want zo is er ook een dames 44+, heren- en een spelletjes-/ speelgoedketting.

In het kort een uitleg over de (kinder)kledingkettingruil:

Er gaan meerdere tassen volgens een route in Oosterhout rond. Ontvang je een tas, dan mag je deze maximaal 3 dagen houden. In deze dagen mag je kijken, passen en houden wat jij leuk vindt! Heb je zelf kleding over? Dan stop je die vervolgens in de tas erbij en geeft hem weer door aan de volgende deelnemer. Deelname is gratis! (Oosterhout en omgeving)

Je kunt je aanmelden via FB-groep “Ruilkettingen Oosterhout NB” en je geeft aan met welke ketting(en) je mee wilt doen. Vervolgens word je lid van die WhatsApp-groep. Op de app staat de route met adressen van de deelnemers. Zo kun je contact opnemen met de volgende deelnemer en de tas doorgeven.

Wil je ook mee doen, maar je hebt geen Facebook? Neem dan via Cyclos contact op met Renée Bos, lidnummer 191.

Martine van Loo
24 januari 2022

Martine interviewt… Maarten

In januari 2022 heb ik Ruilhandel-deelnemer Maarten de Jong (deelnemer 120) geïnterviewd. We hadden afgesproken in zijn praktijkruimte in Oosterhout, gelegen naast zijn huis waar hij samen met zijn vriendin en kinderen woont. Ik stapte binnen in een heel mooie, sfeervolle praktijkruimte waar het heerlijk rook naar ontspannende geurolie. De praktijk heet Verdieping7. (zie ook www.verdieping7.nl)

Maarten werkt naast zijn praktijk ook nog parttime als docent bouwkunde bij Avans Hogeschool in Breda. Over 2 maanden stopt hij daar om zich daarna volledig te richten op zijn eigen praktijk.

Maarten is sinds februari 2017 lid van Ruilhandel Oosterhout, omdat hij ruilen een heel mooi principe vindt. Je kunt bij hem terecht voor diverse therapieën, ook in ruil voor Keetjes.

In oktober 2019 heeft Maarten tijdens een ontmoetingsavond van onze Ruilhandel uitleg gegeven over hypnose en bracht hij de groep onder hypnose om de deelnemers te laten ervaren hoe hypnose werkt en voelt. Verschillenden leden zijn daarna al bij Maarten langs geweest voor een behandeling.

Ook heeft Maarten zelf via Ruilhandel hulp gekregen met een fietsreparatie, en heeft hij en keer een aanhangwagen van een ander lid mogen lenen.

Maarten heeft 4 advertenties op Cyclos staan:

Introductie hypnose

Ben je benieuwd hoe het is om onder hypnose te gaan?
Hypnose wordt onder andere gebruikt om los te komen van vervelende herinneringen uit het verleden, om af te vallen, om te stoppen met roken, of om gewoon even heerlijk te ontspannen. Hypnose werkt bijna overal voor!

EMDR therapie

EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een techniek die heel geschikt is voor mensen die last blijven houden van een schokkende ervaring uit het verleden.  Als je daar bijvoorbeeld angst, somberheid of slaapproblemen aan over hebt gehouden, kan EMDR jou daar vanaf helpen.

Vortex Healing

Vortex Healing “activeert het zelfhelend vermogen van je lichaam en laat je energie weer stromen”!
Gedachten en gevoelens zijn vaak diepgeworteld in je onderbewustzijn. Met Vortex Healing is het mogelijk om tot diep in je onderbewuste los te komen van die gedachten en gevoelens.

Havening

Havening betekent letterlijk: “veilige haven”. Havening is een nieuwe, baanbrekende techniek, ontwikkeld door arts en neurowetenschapper Dr. Ruden, waarmee makkelijk en effectief een groot scala aan stressgerelateerde klachten kan worden opgelost. Daarnaast kan deze methode gebruikt worden voor het stimuleren van persoonlijke en professionele groei.

Wil je meer weten over bovenstaande therapieën, kijk dan op de website van Maarten: www.Verdieping7.nl of bericht hem via Cyclos.

11 te gekke jaren

Ik ben gestopt als bestuurslid van Ruilhandel Oosterhout. Ik heb ervan genoten, heb veel leuke en lieve mensen ontmoet. Ik heb geleerd, gelachen en gehuild. De Ruilhandel heeft mij blij gemaakt en mijn leven verrijkt. Na 11 jaar ben ik toe aan nieuw vrijwilligerswerk. Met dit blog neem ik je graag mee in mijn motivatie, mijn ervaringen en mijn reden om te stoppen.

Het begin

Burenhulp 

11 jaar geleden werkte ik bij het Vrijwilligers Informatiepunt (VIP Oosterhout). Een van de taken van het VIP was om verenigingen en stichtingen te helpen om meer vrijwilligers te werven en te behouden. Samen met mijn team deden we dat met veel plezier.

Ik ontmoette mensen die eenzaam waren en mensen die het niet breed hadden. Wat we misten was een dienst die inwoners aan elkaar koppelden, een soort burenhulp, een maatjesproject. Gewoon om mensen met elkaar te verbinden op basis van hun kwaliteiten. Helaas zag mijn leidinggevende dergelijk project niet zitten.

Pay it forward

Op eigen initiatief hielp ik wel eens mensen. Op een dag hielp ik Frans. Hij vroeg of ik een programma kon installeren op zijn computer. Niet mijn hobby, maar dit klusje duurt normaal maar een half uur, dus waarom ook niet. Zijn computer zat vol met virussen waardoor het veel langer duurde dan verwacht. 

Frans voelde zich schuldig en wilde graag betalen. ‘Nee Frans, ik hoef niets, maak maar drie anderen blij. Dat principe heet ‘pay it forward’. In de dagen die volgden, vroeg hij nog wat mijn uurtarief was, of ik wijn lustte of dat hij voor me kon koken. Ik vond het belangrijker dat hij andere mensen blij maakte.

De krant

pastedGraphic.png
de eerste tweet

Enerzijds zag ik dus mensen die af en toe hulp nodig hadden en mensen die die hulp wilden bieden. Anderzijds merkte ik dat men niet bij elkaar in het krijt wilden staan. Ik trok de stoute schoenen aan en ik verstuurde een tweet (een bericht op Twitter).

Binnen vijf minuten belde Nicole Froeling van BN/DeStem voor een interview. (Je kunt het hier nog een keer nalezen). Ik hoopte dat zich drie of vier mensen zouden melden om mee te denken. Nog voordat ik de krant opengeslagen had, werd ik al gebeld door iemand die mee wilde denken. In totaal meldden zich 25 mensen!! 

Aan de slag

Nu moest ik aan de slag. Wat ga ik concreet doen? Welke ruilprincipes zijn er? Ik dook in het boek “Geld van de Toekomst” van Bernard Lietaer. Ik bezocht de ruilhandels in Breda en Tilburg; Sprak met de oprichter van Zorgflorijnen uit Haarlem en met Timebanking in Den Haag; Verdiepte me in de Brixton Pound en de WIR.

Brainstormen

Ik kreeg spontaan de grootste ontmoetingsruimte aangeboden van Arno van Accent Zuid om samen met de groep ‘mee-makers’ een vijftal ruilprincipes te bekijken. Welke principe zou in Oosterhout het meeste kans van slagen hebben?

We keken naar:

 • • LETS (Local Exchange Trading System = Lokaal Systeem voor Ruilhandel)
 • • Pay it Forward (geef het door: betaal niet maar doe iets voor 3 anderen)
 • • TimeBanking (1 uur inzet is goed voor 1 uur krediet)
 • • Lokaal geld (papieren Keetjes)
 • • Zorgruil (punten verdienen om deze in te zetten als je die later nodig hebt)

De 25 deelnemers gaven per ruil hun voors en tegens. Gezamenlijk gaven ze de voorkeur aan het systeem LETS omdat dit wijdverspreid is en ook in de directe omgeving gebruikt werd (o.a. Breda, Tilburg, Den Bosch, Etten-Leur). Zou het in Oosterhout niet slagen, dan konden we aansluiten bij Breda.

Van idee naar realisatie

Het idee was inmiddels erg concreet geworden. Na diverse gesprekken met andere ruilhandels, besloten we om een ‘stichting’ te worden. Wie van de 25 meemakers doet mee? Gemma, Hans, stelden zich beschikbaar om samen met mij het eerste bestuur te vormen. 

In het najaar van 2010 konden we deelnemen aan de Beursvloer voor maatschappelijk betrokken ondernemers. Bedrijven boden hulp aan verenigingen en stichtingen. Een soort ruilhandel dus. 

Op die Beursvloer (georganiseerd door Samen voor Oosterhout) maakte wij een match met Heijkants Netwerk Notarissen (gratis een stichtingsakte opstellen).

We maakten in 2010 onder andere ook een match met het Florijn/FLASH (elke week een werkruimte met gebruik van telefoon, internet en printer voor een spreekuur), met het MEK (elke maand een ruimte voor ontmoetingen), Essence Business Support b.v. (voor een domeinnaam en hosting van de website) en met het Speelgoedmuseum (ruimte voor de openingsavond).

Als tegenprestatie zouden we hun uitnodigen op onze ontmoetingsavonden (destijds kLETSavond geheten) en de jaarlijkse feestavonden.

De stichting

foto uit de krant voorafgaande aan 24 februari 2011

21 januari 2011 ondertekenden Gemma, Hans en Rob bij Gejo Heijkants (notaris) de stichtingsakte. Onze club was een feit!!

Op 24 februari 2011 werd de aftrap gegeven in het Speelgoed- en Carnavalsmuseum. Toneelvereniging Ratatouille voerde diverse ‘ruilsketches’ op als voorbeeld. Die avond meldden zich 29 mensen direct aan. Op de eerste kLETSavond in 21 maart 2011 telden  we 40 deelnemers. 

Besturen

Het was nooit mijn intentie om voorzitter te worden. Maar ja, het was mijn idee en dat wilde ik natuurlijk zo goed mogelijk in de markt zetten. Ik begon daarom in de functie van  voorzitter. Daarnaast werd ik penningmeester (want uit ervaring wist ik dat die functie moeilijk in te vullen was) en verzorgde ik alles wat met communicatie te maken had (website, flyer, nieuwsbrief, sociale media, weekblad, orts). Hans werd secretaris en Gemma werd bestuurslid. 

In 2011 sloot ook Rose-Marie en Lieske zich aan bij het bestuur. In mijn periode zijn er meerdere bestuursleden geweest. (Ik hoop dat ik niemand vergeet.) Ik heb in het bestuur mogen samenwerken met Geerdien, Sylvia, Edith, Elly, Peggy, René, Theo en Marianne.

Op het moment van afscheid was ik me enkel nog actief als voorzitter en maakte ik de nieuwsbrief. Ik heb veel geleerd als voorzitter. Onder andere het ontwikkelen van een visie, discussiëren, voeren van moeilijke gesprekken, conflicthantering, wet- en regelgeving.

De bestuursvergadering waren erg gezellig. Per maand vergaderden we bij een ander bestuurslid thuis. Tijdens deze bijeenkomsten waren er altijd volop lekkernijen. En heel af en toe spraken we af om samen te eten.

Het bestuur in 2014 (Hans, Rose-Marie, Geerdien, Sylvia en Rob

Feesten

Geweldig trots was ik op de activiteitencommissies. Zij organiseerden niet alleen regelmatig thema-avonden maar ook de feestavonden. Op deze feestavonden kwamen ook onze ‘beursvloer-matches’, bedrijven die iets voor ons hadden gedaan.

Deelnemers

Eind 2011 was Ruilhandel Oosterhout groter dan de ruilhandels in Breda, Tilburg en Etten-leur.  Op het hoogtepunt had onze club 120 deelnemers.

Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Mensen die ik normaal nooit zou treffen omdat ze in een andere leeftijdsgroep zitten, andere interesses hebben of een andere levensvisie er op na houden. Dat heeft mijn leven enorm verrijkt. Vooral in de eerste jaren heb ik vaak gereageerd op hulpvragen. Om mensen te helpen, om de handel aan te wakkeren en om deelnemers te leren kennen. 

Ik word er blij van te zien dat er nog steeds veel mensen elkaar weten te vinden voor klusjes, om elkaar te helpen, maar ook als vrienden. Dat mensen elkaar opzoeken voor de gezelligheid, samen wandelen of eten. Dat is de kern van onze club. Ik ben er trots op dat we dat met z’n allen voor elkaar gekregen hebben. Dat veel mensen anderen hebben doen stralen.

Afscheid

Het was niet mijn intentie om voorzitter te worden en het was ook niet mijn gewoonte om langer dan 4 á 5 jaar hetzelfde te doen. Maar er gebeurde steeds weer iets waardoor ik  bleef. Ik ben iemand die graag iets bedenkt, iets opzet en de uitvoering graag aan mensen overlaat die daar meer geschikt voor zijn. Ik hou meer van meedenken en adviseren dan van voorzitten en vergaderen. 

In de afgelopen elf jaar heb ik veel leuke projecten gezien waar ik graag aan had willen meewerken. Maar ik zag ervan af vanwege de tijd. Ik ben nu toe aan verandering. Tijd om op zoek te gaan naar ander vrijwilligerswerk. Want naast mijn vaste baan is er nog veel tijd over voor andere leuke dingen.

Dank allemaal 

Ik blijf deelnemer en indien nodig adviseur voor het bestuur. Ik hoop nog meer deelnemers te helpen en te verbinden. Ik dank iedereen die nu en in het verleden de ruilhandel mogelijk gemaakt hebben. Zonder externe middelen, zonder subsidies, draait de ruilhandel al elf jaar. Ik heb er vertrouwen in dat er nog voldoende groeikansen voor de Ruilhandel. Het nieuwe bestuur heeft alle kennis in huis om nieuwe wegen te bewandelen, Ik wens hun veel succes en ik ben ervan overtuigd dat ze met frisse ideeën de Ruilhandel succesvol voortzetten. 

Dank alle huidige en vorige deelnemers, commissieleden, partners en bestuursleden voor de samenwerking en het vertrouwen. Bestuur, veel succes!

Feestmaand… of toch niet?

December dé feestmaand…

Veel mensen zien december als dé feestmaand. Met name tegen het einde van de maand wenst men graag mensen fijne feestdagen. Maar voor veel mensen is december de verschrikkelijkste maand van het jaar.

Maar liefst 47 procent van de inwoners van Oosterhout is eenzaam, zei Wendy van Oostenbrugge, beleidsmedewerker sociaal domein van de gemeente in BN/DeStem. Dat is bijna de helft van Oosterhout!!

De Ruilhandel is elf jaar geleden opgestart omdat we toen ook al veel eenzaamheid zagen. En we merkten in die tijd dat er best veel mensen iets wilden doen voor een ander. Gelukkig is in vergelijking de eenzaamheid nauwelijks toegenomen de afgelopen elf jaar maar de bereidheid om iets voor een ander te doen wel.

We zijn daarom blij met veel initiatieven zoals bijvoorbeeld de Eetkamer van OosterheideOosterhout voor Elkaar en Stichting met je Hart. Volgens het krantenartikel zijn er zo’n 100 initiatieven in onze gemeente.

Wat doe jij voor een ander?
Bel eens een deelnemer op. Help iemand met het versieren van een boom. Maak samen een wandeling. Nodig een eenzame of alleenstaande uit voor de koffie of om mee te eten. Wat je ook doet: denk eens aan een ander. Elk klein beetje aandacht is waardevol.

In december ploppen overal ideeën en initiatieven op om aandacht te vragen voor eenzaamheid en armoede. Jammer dat de aandacht vaak in januari wegzakt….

Martine interviewt…José

Martine interviewt…José

In november mocht ik José van Haasteren (159) interviewen. José is een aantal jaar geleden vanuit Breda in Oosterhout komen wonen,  ze was toen lid van Ruilhandel Breda. Na de verhuizing is ze lid geworden van Ruilhandel Oosterhout, omdat ze graag wat mensen in Oosterhout wilde leren kennen, en omdat ze ruilhandel een heel mooi systeem vindt om zonder geld diensten te ruilen.

José is een heel sportieve vrouw; ze geeft op een vaste locatie in Breda Dames conditietraining, Qi Gong,  en dansexpressie en T’ai Chi voor vergevorderden. In Oosterhout geeft ze Damesconditie op muziek in Strijen voor het E.O.C. Ze fietst en wandelt ook graag. Daarnaast past ze donderdags op haar 2 kleinkinderen, dat doet ze met heel veel liefde en plezier.

Ik was heel benieuwd naar T’ai Chi, ik had er al van gehoord, en dit was mijn kans om kennis te maken Tai Chi!  Tai Chi is een van oorsprong Chinese verdedigingskunst, die bij José beoefend wordt als dansende meditatie. Het bevordert je gezondheid; het maakt je ontspannen, je ademt bewust, diep en rustig. José leerde mij een basisoefening: de Waterlelie.

De schoenen gingen uit, losjes staan met de voeten in contact met de vloer…. Eerst een warming up; het lichaam lekker los maken, zwaaien met de armen, naar links, naar rechts, de armen draaien om je lichaam heen. Bij de oefening De Waterlelie benader je de kwaliteiten van de lotus. je beweegt heerlijk rustig, alsof je in het water drijft, vanaf de bodem groei je langzaam maar zeker naar het wateroppervlak, en je bloem gaat open, je bent hier en nu, je mag er zijn zoals je bent.

Na een aantal herhalingen was ik helemaal zen! Deze oefening kan ik nu zelf thuis doen, om even lekker helemaal te ontspannen. Binnenkort ga ik weer terug naar Jose om meer Tai Chi en Qi Gong oefeningen te leren. 

Op de Ruilhandelpagina heeft José een aantal advertenties staan. Ze zoekt een speciaal soort hometrainer die ze een graag een paar maandjes wil lenen, tijdens revalidatie na een operatie. José geeft ook heerlijke ontspannings-en sportmassages bij haar thuis, of desgewenst bij jou thuis, in overleg. Er is ook een meditatie groepje van (De Verbinding )in deze regio actief; heb je interesse? dan kun je je aanmelden via Jose.

José doet ook heel leuk vrijwilligerswerk voor IVN, ze gaat op pad met basisschoolkinderen van groep 5 en 6. Tijdens deze educatieve natuurwandeling door het bos Het Bewaarde Land in Tilburg krijgen de kinderen diverse leuke doe-opdrachtjes zoals diertjes en planten herkennen. Kinderen vinden dit superleuk, en spelenderwijs raken ze geinteresseerd in de natuur en het dierenrijk. Lijkt het jou ook leuk om kinderen binnen het Bewaarde land te begeleiden? IVN zoekt nog vrijwilligers! Je kunt José bellen voor meer informatie.

José heeft via Ruilhandel ook andere mensen geholpen met bijvoorbeeld tuinklusjes, massages geven, Tai chi les geven. Ze biedt ook aan om op huisdieren te passen of een wandeling met je hond te maken als je zelf eens een dagje weg bent of veel werkt. Ze kan goed met honden omgaan ,vroeger had ze zelf een hond. Eenmaal per maand organiseert ze een boswandeling in Landgoed Oosterheide, volgend jaar wil ze daar weer mee starten. Heb jij ook zin om komend voorjaar lekker even te ontspannen samen met José, of gezellig in een klein groepje?

Zelf vraag ze ook weleens hulp via Ruilhandel; er zijn klusjes in huis gedaan zoals electra en apparatuur aansluiten, ze heeft hulp met de computer gehad,  en haar wasmachine is een keer gerepareerd door een lid van Ruilhandel. Midden december krijgt José een heup operatie, ze moet minimaal 3 maanden revalideren. Ze zoekt daarom per direct iemand die haar kan helpen in de huishouding, met name bukwerk en de vloer schoonhouden. Omdat ze de eerste periode veel aan huis gebonden is lijkt het haar leuk om af en toe bezoek te krijgen , een beetje kletsen, en ze vindt bordspellen ook erg leuk om samen te doen.

De massages kan ze wel gewoon blijven doen. Heb je interesse? Kijk even bij José d’r advertenties, lidnummer 159,  of bel haar even (telefoonnummer in haar besloten profiel).

Martine interviewt…Marianne

Martine interviewt…Marianne

Eind oktober ging ik naar Dongen, om Marianne Reinders (180) te interviewen. Zij woont daar met haar jonge katje Noes in een hele gezellige woning.

Toen Marianne in 2019 stopte met werken kreeg ze meer vrije tijd, en zo kwam het dat ze op internet op zoek ging naar een Lets kring in haar regio. Al snel had ze Ruilhandel Oosterhout gevonden, en besloot lid te worden, om zo nieuwe mensen te ontmoeten. Ruilhandel leek haar ook een perfecte manier om diensten te krijgen en geven zonder dat daar geld aan te pas komt.

Marianne is heel creatief; in haar vrije tijd schildert ze graag abstracten of gestileerde portretten met aquarel, olieverf of acrylverf. Voor Ruilhandel is ze erg actief; ze zit in het bestuur, en ze heeft vorige maand de kledingruilbeurs mee georganiseerd, en er komen nog meer leuke thema avonden aan! Inmiddels heeft Marianne veel leden leren kennen waarmee ze gaat wandelen, of gewoon lekker op de koffie. Een aantal jaar geleden heeft Marianne 2 cursussen Reiki gevolgd, en daar certificaten voor behaald, waardoor ze zelfstandig Reiki behandelingen mag geven.

Wat is Reiki? 

Reiki is een Japanse natuurlijke geneeswijze waarbij de behandelaar jou energie geeft door middel van handopleggen. Zowel lichamelijke als emotionele klachten worden direct verlicht, en na meerdere behandelingen kunnen de klachten geheel weg blijven. 
Bij chronische klachten zal er ook gekeken worden naar je leefstijl en voedingspatroon; je krijgt een advies welke voeding het beste bij jou past om terug in je energie te komen en deze te behouden. Reiki kan ook op afstand gegeven worden. 
Ben je nieuwsgierig geworden wat Reiki iets voor jou kan doen? Neem gerust even contact op met Marianne.

Goedkoop op vakantie

Een andere passie van Marianne is op vakantie gaan! Maar dan zonder dat het veel geld kost! 
Hoe kan dat? Marianne heeft me het verklapt; Er zijn speciale websites waar je lid van kan worden zodat je vakantie kunt vieren in iemand anders huis. Je schrijft je in ( kost jaarlijks een vast bedrag), je maakt een profiel aan van jezelf, en een omschrijving van jouw eigen huis en woonplaats. De website is internationaal, dus je kunt als je wilt over de hele wereld gratis overnachten door middel van woningruil.
Lijkt jou dit ook leuk, wil je er meer over weten? Marianne legt het jou graag uitgebreid uit.

Via Ruilhandel kent Marianne ook iemand die af en toe klusjes bij haar of bij haar familie in huis doet zoals keukenapparaten inbouwen en aansluiten, en computers repareert. Ook is ze bijna altijd op de maandelijkse Ruilhandel ontmoetingsavonden, gezellig kletsen met andere leden onder het genot van een kopje koffie of thee.

Wil jij ook geïnterviewd worden? Stuur dan een mail naar info@ruilhandeloosterhout.nl of bel 06-40290832

Martine interviewt… Johan

In september heb ik Johan Scholtens mogen interviewen. Johan woont samen met zijn jonge katje Poekie in een gezellig oud huis in Oosterhout, vlakbij de kloosters.

Hij is 10 jaar geleden lid geworden van Ruilhandel Oosterhout omdat hij vanuit Geldrop naar Oosterhout is verhuisd. Johan kende hier nog niemand, en via Ruilhandel leerde hij al snel veel mensen kennen. 

Inmiddels weten veel leden hem al te vinden omdat hij een echte allround klusjesman is. Zo heeft hij voor diverse leden onder andere wasmachines, stofzuigers, en audio apparatuur gerepareerd. Ook heeft hij kabels getrokken, lampen opgehangen, gordijnrails gemonteerd, een gasfornuis op gas aangesloten, noem het maar op… Johan kan het!

Johan heeft op deze manier al heel veel Keetjes verdiend, waardoor hij ook weer hulp van andere leden kan inschakelen. Sinds kort heeft hij een piano in huis en krijgt hij van een ander lid piano- en zangles. Ook komt er regelmatig iemand van de Ruilhandel helpen om zijn tuin te onderhouden, en heeft hij hulp in de huishouding gehad. 
Weer een ander lid is handig met de naaimachine, en verstelt af en toe kleding van Johan.

Wandelen doet hij ook graag samen met iemand uit de buurt, ook een lid van Ruilhandel. Johan is een fanatieke hardloper, 2 tot 3 maal per week rent hij hard. Dit doet hij al zeker 30 jaar! Zijn andere hobby is knutselen aan oude apparaten, en meestal krijgt hij ze weer aan de praat.

Wil jij ook geïnterviewd worden? Stuur dan een mail naar info@ruilhandeloosterhout.nl of bel 06-40290832

Martine interviewt… Jessica

In augustus ben ik naar Jessica (197) gegaan om haar te interviewen. Jessica woont samen met haar schattige hond Sarah en haar 4 kipjes Marleen, Gerda, Joke en Heidi in Dongen.

Ze besloot dit jaar om lid te worden van Ruilhandel Oosterhout omdat ze erover gehoord had van een kennis die al lid was. Zij gaan samen regelmatig naar Ruilwinkels in Breda en Tilburg.

Toen ik bij Jessica’s huis aankwam zag ik meteen een hele bijzondere voortuin: een eetbare ecologische tuin. Ik zag veel soorten kruiden, aardbeiplantjes, courgette- en aardappelplanten, boontjes, en nog veel meer eetbare soorten. In haar grote achtertuin houdt ze haar 4 kipjes, die heerlijk vrij mogen rondscharrelen tussen het groen. Daarnaast heeft ze sinds een paar maandjes elders in Dongen een eigen moestuin en ze leert om bijenhouder te worden!

Twee jaar geleden begon Jessica zich te verdiepen in ecologisch tuinieren, zij doet dit volgens het principe van permacultuur. Permacultuur is in de jaren 90 ontwikkeld door twee Australiers. Zij keken hoe de natuur werkt in de bossen van Tasmanie, ze hebben er een groot aantal technieken uit gehaald wat de basis vormt voor permacultuur. 

Permacultuur is voornamelijk gericht op voedselvoorziening, en kan in grootte varieren van een terras tot een aantal vierkante kilometers. Het hele jaar is de bodem bedekt, wat goed is voor de planten en insecten. Mens en dier leven in dit soort tuinen in harmonie met elkaar. Ook wordt er gekozen voor planten die elkaars gezondheid versterken. Doordat er ook bloeiende planten mogen staan zijn er ook volop bijen aanwezig. Bladafval wordt gebruikt om de bodem te bedekken, en deze op een natuurlijke, biologische manier voedzaam te maken. 

Jessica wil graag andere leden helpen om van hun tuin of balkon een eetbare tuin te maken. Met de juiste combinaties van planten, kruiden, struiken en bomen creeert ze samen met jou een mooie tuin waar je het hele jaar van kunt eten en genieten.

Jessica heeft laatst al hulp gekregen van een ander lid, hij heeft haar moestuin omgespit, een klusje wat ze zelf niet zo goed kan doen. Ze gaat in daarvoor ruil helpen om zijn tuin om te toveren tot een eetbare tuin.
EiDit najaar heeft Jessica nog meer hulp nodig in haar nieuwe moestuin. Er moet nog wat omgespit worden, hekwerkjes moeten verwijderd worden, en er moet nog een tuinhuisje geschilderd worden. Het leukste zou zijn als er een paar leden tegelijk willen helpen met klussen. Jessica zorgt in ruil voor jouw hulp voor een lunch en iets eetbaars uit de tuin, en natuurlijk een hele gezellige dag!

Mail haar even als je zin hebt om een dagdeel te helpen, en kijk even bij haar advertenties voor meer info.

Hou je van planten in je huis of in tuin, dan leert Jessica hoe je deze kunt stekken. Stekjes kosten niks, en het is heel leuk om te doen!
Of wil je graag zaadjes van (eetbare) planten uit Jessica’s tuin? Voor een aantal Keetjes kun je die binnenkort bij haar ophalen.
Eet je graag een heerlijk en diervriendelijk eitje? Voor slechts 5 Keetjes kun je een doosje eitjes ophalen die haar eigen kipjes gelegd hebben.
Eind oktober serveert Jessica bij haar thuis biologische pompoensoep met brood, neem je een kijkje in haar eetbare tuin, en maak je kennis met haar kippen. kom jij ook ?

★ Kijk eens bij de vraag- en aanbod advertenties van Jessica, of neem even contact met haar op voor meer info.

Wil jij ook geïnterviewd worden? Stuur dan een mail naar info@ruilhandeloosterhout.nl of bel 06-40290832

Martine interviewt… Kristel

In juli heb ik een heel leuk interview met Kristel (136) gehad. Kristel woont met haar gezin vlakbij het centrum van Oosterhout, in een heel gezellig ingericht huis, en op haar zolder heeft ze een werkstudio waar ze Mixed Media Art maakt.

Mixed Media Art is een combinatie van collage, verf en pastels op doek. Super mooi! (zie www.krisart.nl) Van beroep is zij lerares op een basisschool, waar ze les geeft aan kleuters.

Ongeveer 5 jaar geleden is Kristel lid geworden van Ruilhandel Oosterhout. Een vriendin van haar was al lid, en heeft haar enthousiast gemaakt om ook lid te worden. Het leek Kristel namelijk heel leuk om met andere leden in contact te komen, de ontmoetingsavonden te bezoeken, haar hobby ‘s en creativiteit te kunnen delen. Naast koken, mediteren, en kunst maken, wandelt ze ook erg graag, en ze is dan ook veel te vinden in het Oosterheide bos.

Maya
Daarnaast weet Kristel ook heel veel van de Mayakalender af: de Maya’s waren een volk dat leefde in Mexico, vanaf zo’n 2000 jaar voor Christus.  

De Mayakalender kun je een beetje vergelijken met een horoscoop, maar dan veel precieser! Ik was ondertussen wel erg nieuwsgierig geworden naar wat de Mayakalender over mij wist te vertellen: Kristel ging meteen aan de slag.

Aan de hand van je geboortedatum, en liefst ook nog het uur van je geboorte, rekent ze jouw “Mayazegel” uit. Er bestaan maar liefst 260 combinaties aan zegels, vandaar dat de uitkomsten dan ook behoorlijk precies zijn. Toen ik de uitleg van mijn zegel las, was ik echt verbaasd over hoe goed kloppend mijn karakter beschreven werd! 

Op deze manier kan ze ook per 13 dagen vooruit “voorspellen” wat jou te wachten staat in die periode. De Mayakalender voorspelt namelijk per 13 tonen (dagen), dat is een “halve maan”. Een hele maancyclus duurt 26 dagen, na die periode komt weer de “nieuwe“ maan, dus 2 nieuwe periodes. Het Maya kalenderjaar heeft 20 periodes van 13 dagen ( 260 dagen) 

Wil jij ook graag dat Kristel jouw zegel uitrekent, en uitleg geeft over de Mayakalender? Stuur haar gerust even een mailtje om bij haar langs te gaan. Echt een aanrader!

Past Reality Integration
In januari begint Kristel met een nieuwe uitdaging, ze gaat de 4-jarige opleiding tot PRI-therapeut volgen. Wat is PRI? PRI staat voor: Past Reality Integration.

“PRI helpt je ten volle in het nu te leven. Het heldere model laat je inzien hoe jouw verleden je huidige leven ongewenst en onbewust beïnvloedt. Maar belangrijker nog, PRI-therapie biedt je de mogelijkheid om deze blokkades op te heffen. Met effectieve technieken en praktische tools die je zelf leert toepassen.”

PRI is er voor iedereen, wil je meer uitleg over deze vorm van therapie? Kristel kan jou persoonlijk uitgebreide uitleg geven. Op haar website www.krisart.nl lees je meer, er staat ook een link naar de landelijke PRI-website.


Wil jij je aanmelden om geïnterviewd worden? Stuur dan een mail naar info@ruilhandeloosterhout.nl of bel 06-40290832