Interview met Laurens

Interview met Laurens

Interview met Laurens Vogelenzang

door Edith Kalmeijer

27 april 2016

Laurens is een optimist, een positief mens. Daarom vindt hij de Ruilhandel ook zo leuk. Toen het allemaal in zijn leven tegenzat, met werk en andere dingen die tegenzaten, kwam hij in aanraking met een psycholoog bij Surplus. Die heeft hem geholpen om anders tegen de dingen aan te kijken, om te kijken naar wat er allemaal mogelijk is – en dus niet naar wat er niet kan.
Dat kwam ook precies op tijd, want als je wordt ‘weggereorganiseerd’ voel je je na de zoveelste mislukte sollicitatie erg onzeker worden. Nu beseft Laurens “je werk is niet wie je bent, het is wat je doet om geld te verdienen.”
Ook een kennis die hij tegen het lijf liep in een winkel heeft Laurens geïnspireerd. Deze zei “je moet niet zoeken naar een fulltime baan, doe net als ik en neem verschillende parttime-baantjes aan”. Dat heef Lourens gedaan en dat heeft hem veel leuke dingen opgeleverd. Op een gegeven moment had hij 5 parttime-baantjes tegelijk! Zo heeft hij bij Van Bommel wat klusjes gedaan. Nu is Laurens wat hij zelf noemt een ‘calculerende burger’, dus vond hij dat hij naast het (kleine) salaris daar er wel een voordeeltje uit kon peuren: mooie schoenen!
Ook heeft hij voor iemand uit zijn netwerk eens een auto opgehaald vanuit Engeland. Als je veel kennissen hebt, dan kom je nog eens wat tegen. “Zo ben ik ook een keer op het stembureau ingezet. Hartstikke leuk om dat een keer te doen.”
Verder rijdt hij een bus voor Arriva, binnenkort krijgt hij daar zelfs een vast contract voor 32 uur. Het is wel iets heel anders dan hij vroeger deed, maar het geeft zeker voldoening. Elke dag gebeurt er wel wat bijzonders op de bus. Pas geleden zat hij met een passagier te praten, en toen bleek dat ook een lid van de ruilhandel te zijn.
De ruilhandel past goed bij Laurens (wel veel vrouwen). “Ik reageer op advertenties, en doe zelf voor voor anderen. Ik heb niet veel nodig, maar ik vind wel dat keetjes moeten rouleren. Daarom heb ik me voorgenomen mezelf er toe te zetten om meer gebruik te maken van het aanbod van anderen.”
“Een keer heb ik een kastje opgehaald bij iemand, die wilde toen wel vijverfolie die ik over had. Ook heb ik toen zijn auto APK-klaar gemaakt – ik heb jaren bij Honda gewerkt en weet veel van auto’s. Het is gewoon leuk om mensen te kunnen helpen.”
“Wel heb ik twee keer een ervaring gehad die ik vond tegenvallen”, vertelt Laurens. “Als ik iemand ga helpen, of het nu is voor 95% of 5% helpen, ik verwacht eigenlijk wel dat je het dan samen doet met degene die je komt helpen. Als ik bijvoorbeeld kom helpen bij schilderwerk, moet je van mij niet verwachten dat ik het hele huis voor je schilder. Samen iets oplossen, daar krijg ik energie en inspiratie van.
Gelukkig heb ik meer leuke dan vervelende ervaringen. Een dame was in paniek over een autoverzekering, die heb ik snel en goed kunnen helpen. Een handje helpen, en dan ook nog je vakkennis kunnen inzetten, daar heb ik echt lol in.”
Laurens heeft genoeg ideeën om mee te geven aan de Ruilhandel. Bijvoorbeeld de kledingbeurs, die moet volgens hem een breder publiek hebben. “De kledingbeurs zou je kunnen koppelen aan het Repair Café, dan kun je meteen iets laten verstellen. Waar hij mist is aandacht voor sociale contacten. “Een buddy zou leuk zijn, bijv. als ik ergens mee zit – praktisch of om eens te bomen. Of een praatgroep, waar je ook een miniworkshop kunt geven of volgen. Als er eentje zou zijn over muziek streamen, dan wil ik daar wel bij zijn.” Ook het doen van oproepjes zou hij graag willen zien. “Bijvoorbeeld om samen de vierdaagse te lopen, en daarvoor samen te trainen.” Tenslotte wil Laurens nog kwijt dat hij het heel knap vindt van het bestuur van de Ruilhandel hoe ze alles opzetten. Zijn eerste ervaring met de Ruilhandel was een Spaanse avond, heel erg leuk. Het bestuur maakt het leuk en levendig. Ook de nieuwsbrief vind hij goed, het enthousiasme spat eraf en dat geeft inspiratie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *