Interview met Theo

Interview met Theo

Interview met Theo van Drunen

door Edith Kalmeijer

8 februari 2016

Theo van Drunen is lid van de Ruilhandel sinds juni 2014. Reden om lid te worden van de Ruilhandel was voor hem dat ruilen een mooi alternatief is voor de “old school”-economie. Theo: “Een land als Nederland draait op het grijze circuit. Als dat wegvalt dan stort de hele handel in.”  Persoonlijk vindt Theo het gewoon leuk om deel te zijn van een netwerk waarbij je elkaar helpt. “Dat hoeft voor mij niet eens met Keetjes, ik hoef het niet zo exact af te wegen.” Theo zag in een plaatselijk sufferdje een advertentie van de Ruilhandel. In Breda had hij er al van gehoord, maar dat is natuurlijk niet zo praktisch. Toen hij erachter kwam dat er ook in Oosterhout een Ruilhandel was, is hij meteen lid geworden. Theo heeft al het een en ander geruild. Voor hem ligt de nadruk op het ruilen van diensten, maar goederen biedt hij ook liever eerst aan de ruilhandelaren aan dan aan de kringloop. “Het is leuk als je weet wie je ergens mee helpt.”

Wat heb je dan al geruild? “Ik heb een elektrische BBQ gekocht, er is een kapster aan huis geweest, ik heb een website gemaakt (daarin heb ik een eigen onderneming gehad), ik heb een riem en schilderijtjes geruild, visitekaartjes ontworpen en laten drukken, een kruimelzuiger, een kastje geruild voor vijverfolie. Ook heb ik mijn hogedrukreiniger uitgeleend, een prachtig vest gevonden op de kledingruilbeurs en ik heb skeelers voor mijn dochter kunnen vinden.”

Wat bied je zelf aan? Theo: “Ik kan websites maken, dat is vrij ingewikkeld om zelf te doen. Ik ben ook docent Duits en Nederlands, dat betekent dat ik kan helpen bij brieven schrijven, ik kan scholieren helpen met bijv. examentraining of huiswerkbegeleiding, ik kan je helpen met het schrijven van een sollicitatiebrief. Ook als je moeite hebt met lezen en schrijven kan ik je helpen, bijv. een leerling van de basisschool. Verder geef ik klassieke ontspanningsmassages, voetreflexmassages en gezichtsmassages. O ja, ik heb ook een tijdje Nederlandse les gegeven aan immigranten. Erg leuk.”

Is er vraag naar jouw diensten? “Vooral voor de massages is er een behoorlijke drempel, merk ik. Sowieso is massage meer iets voor vrouwen dan voor mannen. En omdat ik de massages aan huis geef, als man alleen, kan ik me voorstellen dat er wat schroom is. Maar dames, het is zonder happy end, hoor! Tenzij je dat op prijs stelt 😉 Elke maand een massage, dat is heel gezond.”

Ben je zelf nog naar iets op zoek? “Jazeker, ik zoek iemand die me wil helpen mijn oprit te bestraten. De klinkers heb ik al. Er ligt nu grind en de katten uit de buurt gebruiken de oprit nu als giga kattenbak. Bij het bestraten heb ik écht hulp nodig, omdat ik ernstige rugpijn heb.”

Wat is je leukste ervaring bij het ruilen? Theo: “De bijeenkomsten vind ik erg leuk. Wel een beetje eenzijdig qua bezoekers hoor. Waar zijn de mannen? En de jongere mensen?”

Wat vind je belangrijk bij de Ruilhandel? “Zoals ik al zei, mensen van rond de 40 of jonger mis ik! Wat ik heel belangrijk vind is het onderhouden van contacten, de sociale functie. Rob, de blijmaker, is ook een heel belangrijke spil. Zo ben ik bij een brainstorm geweest die hij heeft georganiseerd voor het vieren van het vijfjarig bestaan. Dat doet hij zó goed!” “Bekendheid en reclame zou beter kunnen,” vindt Theo. “Als je iemand nodig hebt om de Facebookpagina te onderhouden, dan wil ik dat wel doen. Dan zetten we de nieuwsbrief erop, en de bijeenkomsten. Ook het vijfjarig bestaan kan daar dan aandacht krijgen.”
Theo is erg veelzijdig, dat blijkt wel uit alle dingen die hij aanbiedt. Maar, dat is nog niet alles … “Ik schrijf al vanaf mijn jeugd liedjes. Er is wel een beetje de klad in gekomen door werk en relaties. Wel heb ik ook veel opgetreden als Troubadour. In 2016 ga ik zelfs een theaterprogramma maken. Nu ben ik nogal perfectionistisch, en daardoor heb ik een beetje faalangst, dat moet ik wel opzij zetten. Maar goed, ik ga ervoor, heb er veel zin in en doe het met plezier.”

Heb je nog een uitsmijter, een gedachte die de Ruilhandel wilt meegeven?
Theo: “Levendigheid! Op de bijeenkomsten zie je maar een deel van de 100 leden. Ik wil dan ook iedereen oproepen om (vaker) naar de bijeenkomsten te gaan. Het is gezellig en leuk, en ook nuttig: je weet welk gezicht bij welke naam hoort. Het is niet alleen kletsen, het kan ook tot meer leiden – bijvoorbeeld een goeie ruil of een nieuwe vriendschap. Nu snap ik heel goed dat sommige mensen het leuker vinden om te komen als er een aanleiding is, zoals de workshops in de kersttijd. Tip: laat de leden die dat willen iets presenteren, over wat ze aanbieden, of wat ze geleerd hebben. Ook leuk: vertellen over wat er allemaal mis is gegaan, en dan samen kijken hoe dat anders zou kunnen.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *