Word Taalmaatje

door Maud Bakx

27 april 2018

Op maandag 16 april was ik te gast bij Ruilhandel Oosterhout. Erg leuk dat ik in de LETS Talk mocht vertellen over het Taalmaatjesproject van Surplus. En leuk om jullie enthousiaste reacties te horen! Om ook de andere leden op de hoogte te stellen van het Taalmaatjesproject hierbij meer informatie:

Inmiddels zijn ruim 50 enthousiaste vrijwilligers aan de slag als taalmaatje in Oosterhout! Wekelijks ontmoeten zij ‘hun’ statushouder om samen de Nederlandse taal te oefenen.

Eind 2016 startte Surplus met het Taalmaatjesproject in opdracht van gemeente Oosterhout en in samenwerking met Theek5. Het taalmaatjesproject heeft het doel om statushouders te koppelen aan een vrijwilliger om zo samen Nederlands te oefenen. Een statushouder is iemand die gevlucht is naar Nederland en hier een verblijfsvergunning heeft gekregen. Alle statushouders binnen het project zijn woonachtig in Oosterhout.

Vrijwilligers

Zoals gezegd zijn er dus al ruim 50 vrijwilligers aan de slag binnen het project van Surplus, maar nog steeds zijn er veel mensen niet voorzien van een taalmaatje. Ook zij willen heel graag hulp bij het leren van de Nederlandse taal De vrijwilliger en statushouder gaan wekelijks op informele wijze de taal oefenen. Dit kan door samen de boeken in te duiken, maar juist ook door samen koffie te gaan drinken, te sporten of bijvoorbeeld boodschappen te doen. Gezellig samen op stap om intussen de taal te oefenen. Want de taal leer je het beste door heel veel te oefenen met iemand die de taal goed beheerst.

Taalmaatje worden?

Lijkt het je leuk om statushouders te helpen om (beter) Nederlands te spreken en heb je ongeveer twee uurtjes per week over? Ben je maatschappelijk betrokken en beheers je de Nederlandse taal goed? Dan is Taalmaatje worden misschien wat voor jou Meld je dan nu aan!
Als je taalmaatje wordt dan krijg je een opleiding van twee dagdelen aangeboden waarin je de basisvaardigheden leert die een taalmaatje nodig heeft. Daarnaast spreken we elkaar twee keer per jaar voor intervisie met collega-taalmaatjes en hebben we interessante verdiepingsworkshops en een paar keer per jaar een informele, gezellige bijeenkomst.

Meer informatie of aanmelden?

Lijkt het je leuk om taalmaatje te worden of wil je meer informatie kijk eens op www.surplus.nl/oosterhout of mail naar: maud.bakx@surplus.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *