Martine interviewt… Jessica

In augustus ben ik naar Jessica (197) gegaan om haar te interviewen. Jessica woont samen met haar schattige hond Sarah en haar 4 kipjes Marleen, Gerda, Joke en Heidi in Dongen.

Ze besloot dit jaar om lid te worden van Ruilhandel Oosterhout omdat ze erover gehoord had van een kennis die al lid was. Zij gaan samen regelmatig naar Ruilwinkels in Breda en Tilburg.

Toen ik bij Jessica’s huis aankwam zag ik meteen een hele bijzondere voortuin: een eetbare ecologische tuin. Ik zag veel soorten kruiden, aardbeiplantjes, courgette- en aardappelplanten, boontjes, en nog veel meer eetbare soorten. In haar grote achtertuin houdt ze haar 4 kipjes, die heerlijk vrij mogen rondscharrelen tussen het groen. Daarnaast heeft ze sinds een paar maandjes elders in Dongen een eigen moestuin en ze leert om bijenhouder te worden!

Twee jaar geleden begon Jessica zich te verdiepen in ecologisch tuinieren, zij doet dit volgens het principe van permacultuur. Permacultuur is in de jaren 90 ontwikkeld door twee Australiers. Zij keken hoe de natuur werkt in de bossen van Tasmanie, ze hebben er een groot aantal technieken uit gehaald wat de basis vormt voor permacultuur. 

Permacultuur is voornamelijk gericht op voedselvoorziening, en kan in grootte varieren van een terras tot een aantal vierkante kilometers. Het hele jaar is de bodem bedekt, wat goed is voor de planten en insecten. Mens en dier leven in dit soort tuinen in harmonie met elkaar. Ook wordt er gekozen voor planten die elkaars gezondheid versterken. Doordat er ook bloeiende planten mogen staan zijn er ook volop bijen aanwezig. Bladafval wordt gebruikt om de bodem te bedekken, en deze op een natuurlijke, biologische manier voedzaam te maken. 

Jessica wil graag andere leden helpen om van hun tuin of balkon een eetbare tuin te maken. Met de juiste combinaties van planten, kruiden, struiken en bomen creeert ze samen met jou een mooie tuin waar je het hele jaar van kunt eten en genieten.

Jessica heeft laatst al hulp gekregen van een ander lid, hij heeft haar moestuin omgespit, een klusje wat ze zelf niet zo goed kan doen. Ze gaat in daarvoor ruil helpen om zijn tuin om te toveren tot een eetbare tuin.
EiDit najaar heeft Jessica nog meer hulp nodig in haar nieuwe moestuin. Er moet nog wat omgespit worden, hekwerkjes moeten verwijderd worden, en er moet nog een tuinhuisje geschilderd worden. Het leukste zou zijn als er een paar leden tegelijk willen helpen met klussen. Jessica zorgt in ruil voor jouw hulp voor een lunch en iets eetbaars uit de tuin, en natuurlijk een hele gezellige dag!

Mail haar even als je zin hebt om een dagdeel te helpen, en kijk even bij haar advertenties voor meer info.

Hou je van planten in je huis of in tuin, dan leert Jessica hoe je deze kunt stekken. Stekjes kosten niks, en het is heel leuk om te doen!
Of wil je graag zaadjes van (eetbare) planten uit Jessica’s tuin? Voor een aantal Keetjes kun je die binnenkort bij haar ophalen.
Eet je graag een heerlijk en diervriendelijk eitje? Voor slechts 5 Keetjes kun je een doosje eitjes ophalen die haar eigen kipjes gelegd hebben.
Eind oktober serveert Jessica bij haar thuis biologische pompoensoep met brood, neem je een kijkje in haar eetbare tuin, en maak je kennis met haar kippen. kom jij ook ?

★ Kijk eens bij de vraag- en aanbod advertenties van Jessica, of neem even contact met haar op voor meer info.

Wil jij ook geïnterviewd worden? Stuur dan een mail naar info@ruilhandeloosterhout.nl of bel 06-40290832

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *